ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗ
Δικηγοροι στο Πρωτοδικείο Σύρου και στο Εφετείο Αιγαίου
Επιστροφή στην πρώτη σελίδα


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ !

 

          Ποιος θα το περίμενε, απόφαση του επαρχιακού Πρωτοδικείου Σύρου να τύχει δημοσίευσης και σχολιασμού σε διεθνές νομικό περιοδικό; Ίσως κανείς. Και αυτό ιδίως σήμερα που σχεδόν σύσσωμος ο νομικός κόσμος της Σύρου όπως και όλης της Ελλάδας διαμαρτύρεται για τα φορτωμένα πινάκια, τις υποθέσεις που κάνουν χρόνια να εκδικαστούν σε πρώτο βαθμό και κυρίως την κακή ποιότητα των Δικαστικών αποφάσεων μιας και λόγω του κλίματος των ημερών πολύ έχουν αρχίσει να μιλούν ανά την Ελλάδα, εκτός των άλλων, και για κάποιους Δικαστές «χαμηλής παραγωγικότητας» και «περιορισμένων νομικών γνώσεων».

          Και όμως, η απόφαση 637/1999 Ασφαλιστικών Μέτρων του Μον. Πρωτοδικείου Σύρου (με Προεδρεύουσα Πρωτοδίκη την κ. Δέσποινα Ασλάνογλου και με παραστάντες δικηγόρους τους κ.κ. συναδέλφους Μ. Βουτσίνου, Ν. Δοντά, Κ. Δοντά, Ν. Νέρη, Μ. Ινές-Ρεκ), έχοντας ήδη δημοσιευτεί και σχολιαστεί σε πληθώρα Ελληνικών νομικών περιοδικών (ίδετε ενδεικτικά σχετικές παρατηρήσεις Μιχ. Θεοδ. Δ. Μαρίνου στην Επιθ. Εμπ. Δικαίου 2000 σελ. 144, και επίσης την σχετική μελέτη του Απόστολου Ανθίμου στην Επισκόπηση Εμπ. Δικ. 1999 σελ. 1046.), σχολιάστηκε στο διεθνής κυκλοφορίας Αγγλικό νομικό περιοδικό "Computer and Telecommunications Law Review" (Επιθεώρηση Δικαίου των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και των Τηλεπικοινωνιών, τεύχος 11(1), έτος 2005, σελ. 10-12) στο άρθρο του Αθανασίου Βαμβούκου με τίτλο "Domain Names: The Case οf Greece" (Ηλεκτρονικές διευθύνσεις: το παράδειγμα της Ελλάδος).

          Βέβαια, το ότι η απόφαση αυτή και το Πρωτοδικείο Σύρου έτυχε τέτοιας διεθνής προβολής δεν είναι τυχαίο. Αυτό έχει να κάνει με την φύση της υποθέσεως που αφορά τον νεοεμφανισθέντα κλάδο του δικαίου των νέων τεχνολογιών και του ιντερνέτ και τα προβλήματα που τώρα μόνο αρχίζουν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο. Η απόφαση 637/1999 του Μον. Πρωτ. Σύρου αφορούσε Εταιρία με έδρα τη Σύρο που λειτουργούσε ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο στο ιντερνέτ στην ηλεκτρονική διεύθυνση amazon.gr καθώς και amazon.com.gr. Με την απόφαση αυτή κρίθηκε ότι η εν λόγω εταιρία παραβίαζε τις διατάξεις του νόμου περί αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος της αιτούσας, Αμερικάνικης εταιρίας με την παρόμοια επωνυμία στο ιντερνέτ Αmazon.com που ασκεί και αυτή εμπορική δραστηριότητα πωλήσεων βιβλίων από το διαδίκτυο, και είναι ήδη γνωστή παγκοσμίως. Έτσι, το Δικαστήριο υποχρέωσε την αντίδικο ελληνική εταιρία να σταματήσει να χρησιμοποιεί την επίμαχη ηλεκτρονική διεύθυνση στο ιντερνέτ με το σκεπτικό ότι η ομοιότητα της διευθύνσεως της καθής (amazon.com.gr & amazon.gr) με την διεύθυνση της αιτούσας (Αmazon.com) είναι τόσο οπτική όσο και ηχητική, οπότε προκύπτει πρόθεση της καθής να εκμεταλλευθεί τη σύγχυση που πράγματι επέρχεται με την αθέμιτη χρησιμοποίηση του ως άνω διακριτικού τίτλου προκειμένου να αυξήσει τις δικές της πωλήσεις σε βάρος των    συμφερόντων της αιτούσας και της καλής φήμης της, κατά παράβαση των χρηστών ηθών και της καλής πίστης.

          Συμπερασματικά, βλέπουμε τελικά ότι, αντίθετα με οποιεσδήποτε προβλέψεις,  τα Δικαστήρια της Ελληνικής επαρχίας και ιδίως της Σύρου τυχαίνει και μπορούν να εκδίδουν αποφάσεις που να κεντρίζουν το επιστημονικό ενδιαφέρον της διεθνής νομικής κοινότητας.

 

 
Ιωάννης-Ιάκωβος Παραδείσης

Δικηγόρος Σύρου

Αναπλ. Λέκτορας Πανεπιστημίου Surrey Αγγλίας